Руският енергиен гигант "Газпром" заяви, че днес ще достави 42,2 милиона кубични метра газ за Европа през Украйна, малко под вчерашните обеми от 42,6 2 милиона кубични метра газ, информира Ройтерс.
Компанията обяви още, че планира да запази помпеното оборудване в компресорните станции "Портовая" и "Славянская", които са част от газопроводите "Северен поток -1" и "Северен поток-2", предаде в. "Комерсант", позовавайки се на запознати източници.
Според тях "Газпром" планира да запази оборудването на станциите и да не го монтира на други свои обекти.
На запитване от руския всекидневник дружеството е отказало коментар по въпроса.
Към момента нито един от двата газопровода, положени по дъното на Балтийско море от Русия до Германия, не транспортира газ.
"Северен поток-1" беше спрян за ремонт на 31 август 2022 г. и така и не възобнови работата си, докато "Северен поток-2" изобщо не влезе в търговска експлоатация след нахлуването на Русия в Украйна. Към края на октомври двете съоръжения бяха повредени заради взривове, които европейските власти окачествиха като акт на саботаж. 
Тази сутрин холдингът съобщи, че е решил да не намалява количествата газ, пренасяни транзитно през украинска територия до Молдова, след като "Молдовагаз" е отстранила нарушенията по плащанията за синьото гориво, получено през ноември.