При изпълнение на втория етап от водния цикъл на Земен се ремонтират съоръженията по улиците с най-тежки аварии и необходимост от обновяване, съобщиха от общината. Главните оси са улиците "Хан Аспарух" и "Александър Стамболийски". Ще бъдат обновени и трасетата на малките свързващи и пресичащи улици по тях. Приоритетните клонове, в рамките на полученото финансиране, са зададени от местното ВиК.
В резултат на ерозията и времето, водоснабдяването в Земен е с 85 процента загуба на вода по трасетата сьс старите тръби, посочи кметът Димитър Сотиров.
В края на октомври  община Земен сключи споразумение с Министерството на регионалното развитие и благоустройството за финансиране и изпълнение на втория етап на водния цикъл на града. Средствата ще бъдат преведени на два транша - 2,5 млн. лв.  до Нова година и още толкова в началото на 2023 година.
При първия етап на водния цикъл в Земен е подменен водопроводът на девет улици и три кръстовища. В града има общо 26 улици и осем кръстовища. Земен е една от първите малки общини в Бьлгария, които ще обновят водната си система.