Десетки играчки са "излекувани" в рамките на двудневната инициатива „Болница за плюшени мечета“. Това казаха за БТА представители на Асоциацията на студентите медици в България и на Асоциацията на студентите по дентална медицина – организатори на „Болница за плюшени мечета“.
„Прегледите“ на плюшените играчки се извършваха в София, Пловдив, Плевен, Стара Загора, Варна и Бургас. Кампанията се организира всяка година.
Инициативата има за цел децата да преодолеят страха си от белите престилки на лекарите и лекари по дентална медицина, да постигнем поддържането на добър контакт между медиците и децата, казаха студентите. Децата, носейки плюшена играчка, преминаха с нея през различни кабинети, където играчките бяха „прегледани“ и „излекувани“, а малките „лекари“ получиха дипломи за успешното излекуване на мече, зайче или друга играчка, каза Дарина Стоянова от Асоциацията на студентите медици и студент в Медицински университет - София.
Промотирахме оралното здраве пред децата, това е една от важните ни цели, каза Михаил Люцов, от Асоциацията на студентите по дентална медицина и студент в Медицински университет – Пловдив. Върху различни модели показвахме на децата как да си мият зъбите, давахме съвети за поддържане на устна хигиена и ги насърчавахме да го правят, каза още той.
Асоциацията на студентите медици се нуждае от спонсор за осигуряване на плюшени играчки, допълни Стоянова.