Канада обяви днес своята нова стратегия за Индо-тихоокеанския регион, в която предвижда повече средства за справяне с "разрушителните" действия на Китай, но сътрудничи с Пекин по промените в климата и търговски въпроси, предаде Ройтерс.
В документа се посочва, че Отава ще отдели 2,6 милиарда канадски долара (1,9 млрд. щатски долара), за да засили военното си присъствие и киберсигурността в региона, да затегне инвестиционните правила в защита на интелектуалната собственост и да възпрепятства китайски държавни компании да заграбват критични минерални ресурси. 
Целта на плана е задълбочаване на връзките с бързо развиващия се регион от 40 държави с икономическа дейност за близо 50 милиарда канадски долара. Акцентът обаче е върху Китай, който се споменава повече от 50 пъти в текста. 
"Китай е все по-разрушителна световна сила", която се стреми Китай "се стреми да превърне международния ред в по-благоприятна среда за интереси и ценности, които все повече се отдалечават от нашите", се казва в документа от 26 страници. В него се изтъква политиката на Пекин за външна намеса и все по-често прилагане на натиск в спрямо другите страни. 
Напрежението между Китай и Канада се повиши през 2018 г., когато канадската полиция задържа член на ръководството на "Хуавей текнолоджис", а Пекин арестува двама канадци по обвинение в шпионаж. Впоследствие тримата бяха освободени, но двустранните отношения останаха хладни.