На състезание, организирано от Регионалната агенция за предприемачество и иновации - Варна (РАПИВ), две дами, със стартъпи в сферата на агро храните спечелиха правото да получат финансова подкрепа за реализация на бизнес идеите си от европейската програма EWA (Empowering Women in Agrifood).
За БТА изпълнителният директор на РАПИВ Ралица Жекова обясни, че програмата, насочена към жените предприемачи, се прилага в 12 държави. По думите ѝ причината да се подкрепят по-специално жените е, че в аграрния сектор те все още са много малко.
В състезанието се включиха 10 жени от цялата страна. Те представиха своите бизнес идеи пред жури от експерти. Първото място и финансова подкрепа от 10 000 евро получава Стефка Малчева, която е производител на мед и пчелни продукти. Нейната цел сега е да започне производство на здравословен продукт – бонбони, направени по старинна рецепта от Странджански манов мед и мурсалски чай. Второто място, което носи 5 хиляди евро, е за Антония Георгиева, чиято идея е да разработи продукт на основата на биомаса от водорасли. Той ще намира приложение като биотор, който ще регулира процесите на усвояване на вода и хранителни вещества от растенията.
Аграрният сектор в цяла Европа има нужда от подкрепа, което се видя особено ясно по време на пандемията, когато се прекъснаха доставките, допълни Ралица Жекова. Тя уточни, че ЕWA е една от програмите на Европейския институт за иновации и технологии (ЕIT), а състезание като настоящото се прави за втора година у нас.
Българските предприемачи могат да разчитат на сериозна европейска подкрепа, допълни Ина Тодорова от „Клийнтех България“ ООД. Дружеството, заедно с Аграрния университет в Пловдив, е официален представител (хъб) на ЕIT у нас. По думите на Тодорова има няколко програми, насочени към разработването на иновации и дигитализацията на аграрния сектор. Подкрепа могат да получат не само стартъпи, но и действащи бизнеси, разясни Тодорова. Според нея българските предприемачи могат да търсят представители на хъба, още докато се породи идеята им. Те ще получат съдействие да сформират стартъп, да го регистрират, да заложат целите си, да разработят бизнес план. След това друга програма може да им помогне да излязат на пазара, да си тестват продукта, обясни Тодорова. По думите ѝ хубавото е, че предприемачите могат да разчитат и на менторство, включително от големи и наложили се на пазара компании.