Ние имаме такава проверка и я правим, тя не е приключила. Проверката изведнъж се оказа сложна, продължили сме периода.

Това каза председателят на ДАНС Владимир Писанчев в отговор на въпрос за проверката по съмненията за изтичане на информация за подаването на оставка на Христо Бисеров, предаде БГНЕС.

Писанчев не каза какви подозрения може да има за този евентуален теч на информация и припомни, че проверката е образувана веднага след случая, и обхваща много хора. Председателят на ДАНС каза, че има отстранени хора по други случаи, но по този не. Така по данните му за изтичане на информация те са 3-4 души, откакто е той начело на агенцията, но не са на ръководни длъжности.

Владимир Писанчев е категоричен, че в сравнение с предишен период няма увеличение на тези случаи. На въпрос докъде води течът на информация, Писанчев припомни, че имало няколко изказвания за случая Христо Бисеров и не само от "Боянски сараи, но явно и други хора са знаели нещо може би", но в какъв размер, в какъв обем, за какво става дума не можеше да каже.

Според Писанчев контрол над спецслужбите има и той е добър и от службите са отворени за такъв контрол. Колкото до изтичане на информация Писанчев попита коя служба се е преборила с това? "Последния случай, спомнете си Сноудън. Няма служба която да с е преборила напълно с изтичането на информация от нея си", каза той. Председателят на времената комисия Сияна Фудулова разкри, че Писанчев е казал, че в момента се водят проверки в ДАНС по изтичане на информация в различни посоки. "Имат проверка и след като тя приключи, ако е в рамките на нашата комисия, ще изслушаме г-н Писанчев още един път", каза тя.

Пълното име на комисията е: Временна анкетна комисия за проверка и установяване на всички факти и обстоятелства, довели до внезапното подаване на оставка от Христо Дамянов Бисеров от всички заемани постове в Народното събрание и политическата партия "Движение за права и свободи", в резултат на негови действия, след които са образувани наказателни производства за престъпления, свързани с изпиране на пари, подаване на декларации с невярно съдържание и други, както и потенциалното неправомерно изтичане на информация от българските служби за сигурност към "Боянските сараи", както и всички факти и обстоятелства, свързани с твърденията за скандална кореспонденция и среща между председателя на ГЕРБ Бойко Борисов и Бисер Миланов, известен като Петното.

На заседанието й днес бе поканен за изслушване, но не дойде председателят на Сметната палата проф. д-р Валери Димитров. По телефона хора от кабинета му са се обадили на експерти от комисията. На следващото заседание в петък ще бъдат поканени директорът на Дирекция "Публичен регистър" и юрисконсултът на Сметната палата.

"Получихме писмо от Сметната палата, подписано от проф. Димитров, че в декларациите, които са подадени на Христо Бисеров няма разминавания с подадените данни и фактическите данни, които са във външни регистри", каза Сияна Фудулова. В петък ще бъде поканен в комисията и Христо Бисеров и синът му.

Дейността е паралелна в двете теми на комисията, другата е за Бисер Миланов - Петното. На следващо заседание ще изслушаме и главния секретар на МВР, и един от свидетелите по темата Бисер Миланов – Петното Йордан Бонев, каза председателят на комисията.