Йомероба е едно турско село, намиращо се в община Лалапаша, окръг Одрин и е съвсем близо до границата с България. Местните хора го наричат балканското село, тъй като е основано в миналото от преселници от България и балканските страни, което е характерно за повечето селища в Одринска Тракия.
Онова, което обаче отличава Йомероба от другите преселнически селища е, че голяма част от жителите му са се заселили от различни райони на Турция.
При нас стана обратното - вместо да се изселват в градовете десетки семейства от Истанбул и други окръзи в Турция се заселиха в нашето село по време на пандемията от КОВИД-19, за да прекарат карантината. Но след като отмина пандемията останаха да живеят тук, защото им харесва селският живот, разказват местните жители.
Горските насаждения, обилната зеленина, чистият въздух, здравословният климат и спокойствието са факторите, които привличат хората.
Със съпруга ми сме пенсионери от Адапазаръ. Дойдохме в селото по препоръка на наши близки по време на пандемията заради карантината. Много ни хареса, селото е живописно, с много добри условия за здравословен живот и поради това се заселихме за постоянно. Купихме си къща, разказа Рахиме Юксек, пенсионирана учителка.
Повечето от новите заселници са си купили къщи.
Не остана нито една празна къща. Направиха си и частни стопанства, някои отглеждат животни, други се занимават със земеделие, но всички продукти са екологично чисти. Селото ни се оживи. През почивните дни идват гости от различни краища на страната. Възхищават се на чистия въздух, богатата зеленина, купуват си екологични продукти от частните стопани, каза местният жител Ръза Туран.