Ростов на Дон. Сваленият украински президент Виктор Янукович заяви, че е жив и се счита за законния държавен глава на Украйна. Той добави, че смята насрочените президентски избори на 25 май за нелегитимни. Янукович даде кратко изявление от Южна Русия, където се намира, след като избяга от Украйна. Това бе и втора публична поява на бившия президент, откакто напусна Киев.

По повод появилите се информации за физическото му състояние, Янукович заяви: "Жив съм. Но не се чувствам добре, защото се притеснявам за случващото се в Украйна."

"Жив съм, не съм лишен от длъжност по конституционна процедура. Аз съм главнокомандващ. На Запад твърдят, че съм изгубил легитимност, защото съм избягал. Никъде не съм бягал. Скоро ще се върна в Киев", каза още той по време на изявлението си. Събитието, което не беше пресконференция и въпроси към Янукович не бяха задавани, закъсня с почти 15 минути. То бе обявено за 11,00 часа българско време.

"В момента на преврата аз не съм напускал територията на Украйна. През тези дни срещу мен бяха направени опити за терористични действия", допълни Янукович.

Бившият държавен глава заяви, че възнамерява да се обърне към Върховния съд и Конгреса на САЩ с молба да дадат оценка на действията на тази страна по отношение на Украйна и по-специално да й предоставят един милиард долара. "По вашите собствени закони вие нямате право да отпускате тези пари", подчерта експрезидентът, позовавайки се на Конституцията на САЩ. Според него основният закон не позволява да се предоставя финансова помощ на правителството на която и да било държава, чийто законен държавен глава е бил свален.

„Банда ултранационалисти” в Украйна, която действа от името на „законната власт”, планира да започне гражданска война. Замислете се, те искат да използват армията, за да започнат гражданска война. Искат да включат в нейните редици бойци от националистически организации и да им дадат оръжие”, каза още Виктор Янукович.