Пианистът Милен Кукошаров гостува със своя нов проект „Windharmonuim“ във Варна. Концертът е днес в 20:00 ч. в студиото на Радио Варна, съобщават организаторите. 
В проекта заедно с пианиста на сцената са Николета Хайтова - флейта, Мартин Ташев - тромпет, Димитър Льолев - саксофон, Велислав Стоянов - тромбон, Борис Таслев - контрабас, и Атанас Попов - ударни. По думите на Кукошаров те внасят нов елемент в изпълненията, тъй като солират повече инструменти и става по-цветно.
Оригиналната им джазова музика е основана на класическата импровизация. „Windharmonium“ е нещо между механично изобретение и музикален инструмент. Той произвежда и възпроизвежда музика по собствено усмотрение и воля. Ще се опитаме да бъдем просто проводник на неговите вълнения, споделя авторът на идеята Милен Кукошаров.
Програмата „Windharmonium“ бе представена премиерно в рамките на „Пловдив джаз фест“ през 2020 г., а две години по-късно музикантът я развива в нова версия с брас. В нея кани джазови музиканти, които за разлика от първия проект са с медни духови инструменти. Пианистът казва, че разчита на уменията на колегите си в тоноизвличането, за да може музиката да звучи по интересен, по-нетипичен за брасовите инструменти начин, както я е замислил. Произведението е аранжирано като камерна музика и трябва специфично отношение, отбелязва авторът.
Милен Кукошаров е композитор и на класическа музика, на театрални и филмови проекти. През годините е работил с много групи и с изпълнители като Лили Иванова, Стефан Вълдобрев, Графа,  Хилда Казасян, Камелия Тодорова, Люси Дяковска, с музикантите Теодосий Спасов, Христо Йоцов, Симеон Щерев, Стоян Янкулов, Михаил Йосифов.
Събитието във Варна е част от национално турне с „Windharmonuim“, което започна на 19 октомври в Плевен и включва още градовете Пловдив и Бургас, където музикантите ще бъдат на 27 ноември, съобщават организаторите.