Руският интернет гигант "Яндекс", чиято централа е в Нидерландия, обяви, че планира да се освободи от собствеността и контрола върху по-голямата част от бизнеса си, като ще разработва международните подразделения на някои от услугите си извън Русия, предаде Ройтерс.
Откакто Москва предприе своята "специална военна операция" в Украйна в края на февруари, "Яндекс", който е част от технологичния индекс Nasdaq на Уолстрийт, и често е наричан "руският Гугъл", е изправен пред натиск от страна на местните власти, но също и от такъв от западните си инвеститори. Това предизвика спекулации относно бъдещето на компанията.
На този фон "Яндекс" заяви, че преразглежда вариантите за "преструктуриране на собствеността и управлението на групата в светлината на настоящата геополитическа среда".
Листнатите на Московската фондова борса акции на технологичната компания днес загубиха 4,8 на сто.
"Яндекс" съобщи за бъдещите си намерения часове, след като руският президент Владимир Путин и бившият министър на финансите Алексей Кудрин обсъдиха бъдещето на дигиталната група, са казали трима запознати с въпроса източници пред Ройтерс.
Според тях се очаква Кудрин да изостави ролята си на ръководител на Сметната палата на Русия, за да заеме позиция в "Яндекс". Това може да се случи през идните няколко седмици, добави един от тях.
Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че не може да потвърди или отрече дали срещата се е състояла. От Сметната палата също отказаха коментар по въпроса. 
Кудрин е човек, когото компанията смята за подходящ да управлява тези процеси (по преструктуриране на "Яндекс"), защото е достатъчно либерален, за да разбере, че Русия се нуждае от частна дигитална компания, свободна от национализация, и която има доверие в очите на Путин, е посочил един от източниците.
По думите на друг източник, близък до Кудрин: "Това е най-добрият вариант за компанията, който може да й осигури максимална бизнес неутралност. От една страна - да продължи да се развива в страната (...) а от друга - да не е под държавен (контрол)."
Почти 88 на сто от акциите на "Яндекс" се търгуват публично, като сред акционерите има много западни фондове.
От "Яндекс" обясниха още, че стратегическият процес е в предварителен етап и че всички промени в крайна сметка ще изискват одобрение от акционерите. Бордът очаква компанията да бъде преименувана своевременно, като бизнесът ще бъде продаден, но се запазят изключителните права за използването на марката.
Също така компанията е създала специална комисия, която е натоварена с проучване на различни сценарии, включително разработване на международните подразделения извън Русия за автономни технологии за облачно изчисление, обработка на данни, и образователни технологии.
Компанията майка на "Яндекс" заяви, че ще се стреми да се освободи от собствеността и контрола върху всичките си останали бизнеси, които включват услугите за онлайн търсене и реклама на компанията, както и услуги й за споделено пътуване и електронна търговия.
Компанията беше изправена пред критики по-рано през годината заради това, че спазва руското законодателство при ограничаване на достъпа до онлайн ресурси, забранени от държавата.
През септември руското правителство затегна хватката си върху дигиталните медии, след като "Яндекс" продаде новинарската си емисия и началната си страница за търсения на контролирания от държавата си конкурент "В Контакте" (VK).