Богатството на стоте най-богати хора в Словения се е увеличило с 15 процента през последната година до рекордните 8,1 милиарда евро, според класация на списание „Файненс мениджър“, цитирана от сайта „Словения таймс“.
Състоянието на стоте най-богати словенци е нараснало с около един милиард евро, което е по-малко от миналогодишното увеличение от около 1,3 милиарда евро.
„Файненс мениджър“ отбелязва, че компаниите, притежавани от най-богатите словенци, са сред по-устойчивите на настоящата криза. Много от тях практически нямат дългове.
Няма промяна в лидерството на класацията, която от 2014 г. е доминирана от бившите собственици на разработчика на мобилното приложение Outfit7 Иза Сиа Логин и Само Логинл. Те заемат първо и второ място. Общото им богатство остава непроменено спрямо миналата година - 690 милиона евро.
По-голямата част от богатството на Логин, които за първи път попаднаха сред топ 100 на най-богатите словенци през 2011 г., идва от продажбата на разработчика на приложения Outfit7 преди няколко години и от дивидентите, които те получиха, докато бяха негов мажоритарен собственик.
В класацията следват семейство Шешок, собствениците на компанията за електронни изделия Искра (Iskra). Шешок минаха с едно място напред спрямо миналата година с богатство от 300 милиона евро, което се е увеличило с 9 процента.
Бощан Бандел, собственикът на компанията за търговия с въглеродни емисии Белектрон (Belektron), направи най-големия скок тази година. Смята се, че активите му са се увеличили с 300 процента до 295 милиона евро.