Австрийско-руското дружество за приятелство (АРДП) представи произведение на автора от български произход Харалампи Орошаков, съобщи Австрийската осведомителна агенция (АПА).
Роденият през 1955 г. в София писател с корени в руската аристокрация, който днес е австрийски гражданин, е бил поканен да чете от излезлите през 2021 г. свои мемоари „Усмивката на емигранта“. В тях става дума и за политическия терор. Неговите роднини и предци са били бежанци в България, спасили са се от болшевиките и от комунистическия режим в Русия. По-късно са избягали на Запад от комунизма в България.
Известният като денди и човек на изкуството Орошаков е прочел и пасажи, свързани с тежкото му детство във Виена, както и за контактите си с лица около свободното литературно сдружение „Винер групе“. 
Без да е нагласено съзнателно по своето съдържание, четенето на Харалампи Орошаков се оказа почти актуално заради засиленото емигрантско движение от Русия през тази година.
Според информацията на АПА на събрание на Австрийско-руското дружество за приятелство неговият председател Максимилиан Хабсбург - Лотринген е заявил, че не желае ръководената от него организация да бъде свързвана политически с войната на Русия. „Ние се стремим да не се занимаваме с никакви политически мероприятия и да се посветим на културни събития“, казал той на четенето на автора от български произход Харалампи Орошаков.
В момента е трудно за АРДП да организира мероприятия, обяснил още Хабсбург - Лотринген. „Според медиите ние сме лошите“, заявил той и в момента единственото, което може да се направи, е да се запази организацията. По думите му през 2022 г. ръководеното от него дружество не е имало връзки с руската държава и нейни представители.
За разлика от Хабсбург-Лотринген, авторът на мемоари „Усмивката на емигранта“ изразил неприкрито мнението си за руския режим: „Путин забрави, че са изминали 30 години (от разпадането на Съветския Съюз – бел.ред.). Войната показа, че този човек трябва да си върви“, отговорил Орошаков на въпрос на АПА.