Зелената сделка е необходима, за да живеем в един по-добър свят, каза евродепутатът Петър Витанов по време на публична дискусия на тема „Отражението на войната в Украйна и енергийната криза върху Зелената сделка: Ще се наложи ли ревизия на цели, срокове и приоритети?". Няма нищо по-важно от това Европа да бъде независима, а това ще стане, когато промени енергийната си система, добави той.
Очакваме много скоро възобновяемата енергия да не бъде лукс, заяви евродепутатът Искра Михайлова. По думите й в момента тя може да бъде по-евтина от останалата. Европейските граждани класират климатичните промени като един от основните проблеми на Европейския съюз, каза тя.
Зелената сделка е свързана с промяна в мисленето на много хора, каза евродепутатът Андрей Ковачев. Според него част от политиците не харесват да бъде повдиган въпросът за Зелената сделка заради избирателите в техния регион и реакцията им.
Дискусията е част от кампанията за устойчив младежки лайфстайл. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) по програма „Младежи за околна среда" и има за цел повишаване на осведомеността и укрепване на младежкото участие и сътрудничество по темата за климатичната криза и влошаването на околната среда. Дейностите по проекта включват две дискусии с представители на български и европейски институции, и неправителствени организации, производство на видео материали, създаване на коалиция от младежки организации за намаляване на въглеродния отпечатък на студентския празник осми декември чрез устойчиво потребление и информационно събитие за представяне на резултатите от проекта.