Искреното ми желание е България да бъде в по-добра позиция, когато ще председателства ЕС през 2018 г., когато ще дойде ред на ротационното й председателство, и да е благоденстваща държава през 2014 г. Това заяви бившият български монарх и министър-председател Симеон Сакскобургготски в интервю за британското издание Affairs Today.

Агенция БГНЕС публикува пълния текст на интервюто:

Бившият български цар Симеон Сакскобургготски е един от последните трима живи държавни глави от времето на Втората световна война, последният в света, който носи титлата "цар" и единственият монарх в историята, демократично избран за ръководител на правителство. Симеон е бил малолетен, когато е управлявал като цар на България между 1943 и 1946 година, преди да бъде свален от трона и прогонен в изгнание от съветските власти. През 2001 г., след като 5 години по-рано се завръща в България, Симеон е избран за министър-председател. Неговото правителство, съставено предимно от технократи и образовани на Запад политици, се възприема като едно от най-стабилните в новата българска история, когато страната се присъединява към НАТО, а Симеон получава наградата "Пътят към мира" през 2002 г. В интервюто си за Affairs Today Симеон споделя възгледите си за България, Европейския съюз и състоянието на международните отношения.

Affairs Today: В някои от по-новите пост-комунистически членове на ЕС се наблюдава високо ниво на корупция. Смятате ли, че това е нормален проблем на прехода, който ще се разреши от само себе си с времето или има нещо конкретно, което правителството може да направи?

Симеон Сакскобургготски: Мисля, че всички правителства се стремят да се борят с корупцията, което правят и различни международни правоохранителни агенции. Лично аз мисля, че НПО са положителен допълнителен фактор в борбата с това окаяно положение. За съжаление корупцията съществува в различни сектори на обществото и затова трябва да бъде атакувана на всички нива, не само на нивото на "големия скандал". Всеки редови гражданин трябва да се въздържа да дава "допълнителен бакшиш" за дадена услуга. Що се отнася до засиленото внимание към корупцията в пост-комунистическите страни от ЕС, трябва да кажа, че на тази възраст, след като съм пътувал много, все още чакам да видя държава, която на 100% е чиста от корупция.

Affairs Today: Какво спечели България от влизането си в ЕС през 2007 г.?

Симеон Сакскобургготски: Ако трябва да посочваме отделните преимущества, отговорът на въпроса ще отнеме много дълго време. Силно вярвам, че членството на България е жизненоважно за обществото ни и че да принадлежим към ЕС и да допринасяме за изграждането му е от изключителна важност за нас. Бяха нужни десетилетия, за да стане този съюз реалност и ще е нужно още време, за да бъде завършен. Европейският съюз е единственият път към значима политическа и икономическа роля на нашия континент. Наивно и опростенческо е да се очаква ЕС да рухне във време на криза.

Affairs Today: Членовете, които се присъединиха след 2000 г. показват тенденция на икономическо изоставане от останалите членове на Съюза. Смятате ли, че страни като България ще са в състояние да догонят западна Европа?

Симеон Сакскобургготски: Ние и Румъния се присъединихме към ЕС през 2007 г., три години след т.нар. "голяма вълна", когато десет други държави станаха членове. Целта да се изгради единна Европа зависи от всички страни заедно и е в интерес на всяка отделна държава. Целта на България е, както в повечето други общества, да се развива, да работи за по-справедливо разпределение на богатството и да спазва правилата и разпоредбите на ЕС. Това в крайна сметка ще ни помогне да повишим икономическото си равнище. Нека не забравяме откъде сме тръгнали и колко десетилетия закъснение, дължащо се на предишната комунистическа икономическа система.

Affairs Today: Като министър-председател на България вие работехте тясно в коалиция с Движението за права и свободи, наричано често "турската партия". Как разглеждате преговорите на Европейския съюз с Турция? Трябва ли Турция да стане член на ЕС?

Симеон Сакскобургготски: Движението за права и свободи в никакъв случай не е "турска партия". Конституцията ни забранява етнически и религиозни партии.

Що се отнася до преговорите на ЕС с Турция, смятам, че усилията си струват и за двете страни. Нека помним, че европейската част на Турция има по-голямо население от това на България, Гърция и Албания взети заедно. Искам също така да подчертая, че през 1949 г., когато се основа НАТО, и за десетилетия след това турската армия бе от основно стратегическо значение за запада. Защо тогава изведнъж, когато става дума за друг вид съюз, Турция не следва да е част от нашия континент?

Affairs Today: След като Хърватия стана най-новото попълнение в Европейския съюз, какво мислите, че трябва да направи Сърбия, за да я последва?

Симеон Сакскобургготски: Хърватия винаги ми се е струвала готова да влезе в ЕС и това е още една стъпка към постигането на единна Европа. Що се отнася до съседна Сърбия, наблюдаваме постоянен напредък в същата посока и политиката на нейното правителство го доказва.

Affairs Today: През последните няколко години се наблюдава значително нарастване на евроскептицизма и подкрепа за крайнодесни движения в цяла Европа, особено в Унгария, България и Гърция. Какви според Вас са причините за този ръст и как смятате, че може да бъде овладян?

Симеон Сакскобургготски: Евроскептицизмът е логична и даже нормална тенденция във време на криза. Наблюдавали сме същото отношение и в други времена. Крайнодесните или крайно левите популистки партии получават подкрепа в периоди на криза или смут, явлението въобще не е ново. Познавате ли стабилно, добре функциониращо общество с многобройни екстремистки гласоподаватели? По мое мнение, трябва да сме прагматици и да следваме дългосрочните интереси и приоритети на хората, без да се поддаваме на моди, настроения или медийни увлечения. Нашите граждани трябва внимателно да претеглят програмите на екстремистките партии и да се поучат от миналото.

Affairs Today: Известно е, че България исторически има "специални отношения" с Русия. Все още ли е така? Ако да, това донесло ли е на България някакви ползи?

Симеон Сакскобургготски: Лично аз избягвам обобщенията и клишетата. Българите са много сходни с руснаците; споделяме същата религия и Русия е играла решаваща роля в освобождението ни от вековно османско владичество. Русия е огромна държава с безкрайни природни богатства, където могат да се намерят търговски сходства. Практически пример е бързо нарастващият брой руснаци посещаващи България независимо от негативните чувства, които някои могат да изпитват поради съветския период. Откровено казано, би било глупаво от наша страна да не сме в добри отношения с Русия.

Affairs Today: Скорошният скандал с Националната агенция за сигурност разкри данни за американско следене на различни европейски лидери. Като бивш европейски ръководител на правителство какво мислите за намесата на Съединените щати в европейските им съюзници? Мислите ли, че ще има последици?

Симеон Сакскобургготски: Това е доста чувствителна тема и тя се нужда от аналитичен подход, а не от сензации. Като човек от сравнително малка страна, изпитвам непоносимост към хегемония от какъвто и да било вид. Същевременно трябва да приемем, че заплахи като международния тероризъм могат да оправдаят мерки, които могат да ни засегнат, но все пак ...

Affairs Today: Къде виждате България след 20 години?

Симеон Сакскобургготски: Искреното ми желание е България да бъде в по-добра позиция, когато ще председателства ЕС през 2018 г., когато ще дойде ред на ротационното й председателство, и да е благоденстваща държава през 2014 г.