През настоящата година в Кризисен център "Самарянска къща" в Стара Загора, поради домашно насилие, са настанени и са получили психо-социална, юридическа и друга професионална помощ и подкрепа общо 38 лица - 20 жени и 18 деца. Това съобщи за БТА Мария Данева, координатор „Публични инициативи“ и Самарянска доброволческа служба. От думите ѝ стана известно, че към настоящия момент в Центъра са настанени 11 нуждаещи се, от които шест са жени, а останалите - деца.
Данева посочи, че и тази година сдружение „Самаряни“ ще се включи в провеждането на световната инициатива „16 дни на активизъм срещу насилието, основано на пол”, която е насочена към различните форми на насилие срещу жени. Тя започва днес 25 ноември – Международният ден за премахването на насилието, основано на пол, и продължава до 10 декември – Международният ден за правата на човека. Акцент през 2022 година ще бъде домашното насилие.
„От 19-годишния си опит знаем, че едно от нещата, от които се нуждаят жените и децата, пострадали от домашно насилие, е сигурно и защитено пространство, където могат да получа подкрепа от специалисти. Там пострадалите правят опит да намерят ресурсите в себе си и да продължат напред. Затова в настоящата кампания нашият екип ще проведе информационни срещи с различни групи, в които по интерактивен начин ще предизвика участниците да открият и изведат собствени си възможности, чрез които могат да се справят в ситуация на стрес или трудности“, уточни тя.
Информационната кампания “16 дни на активизъм срещу домашното насилие” ще насочи отново общественото внимание към това, че насилието не трябва да бъде толерирано, че от средата на насилие има изход и чрез подкрепа всеки може да се справи. Мария Данева обясни, че темата вече е обсъдена по време на специална среща с младите хора от Ученическия съвет на Търговската гимназия “Княз Симеон Търновски”. В рамките на кампанията са планирани и други срещи, като следващата е с майки на деца със специални образователни потребности от Сдружение “Заедно с теб можем”. 
Специалистът посочи, че през следващите дни ще бъдат популяризирани активно възможността да бъде потърсена помощ на 24-часовата консултативна телефонна линия за жени и деца, пострадали от насилие - 042641111, както и други алтернативни начини, за оказване на адекватна закрила и подкрепа. „Ние полагаме големи усилия да работим чрез индивидуален подход с всяка жена и дете като търсим възможности за осигуряване на най-добрите условия за подкрепа. За това ни помагат доброволци и дарители, които привличаме чрез каузите ни като  „Детството не бива да боли!“, “Любовта не бива да боли!” и дарителски, финансов фонд “ЗАЩИТА на жени, пострадали от насилие“, припомни още Мария Данева.