Три премиерни спектакъла, както множество други събития и изненади включва кампанията за Коледа на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ в Шумен, съобщи директорът на културната институция Илия Виделинов на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в областния град.
„Нашата кампания за Коледа ще бъде открита на 2 декември, от 18:00 часа, с тържествено пускане на светлините на елха, разположена срещу залата „Патиланчо“ на театъра. През следващите два дни във фоайетата на културната институция ще има коледен базар, с благотворителен характер, с различни изработени ръчни изделия. Там ще може да бъде разгледана и театрална изложба. Програмата на коледния базар включва представянето на приказки с какао, греяно вино, ръкоделно изработени коледни играчки, украшения и други изделия. Около 12 фирми са потвърдили участие в базара. Благотворителната кауза е за претърпяло катастрофа момиче“, каза Виделинов.
Акцент в декемврийската програма са и вечерни детски представления, които ще се играят всеки петък, от 18:00 часа. Малчуганите и родителите им ще могат да гледат коледни представления,  а след края им зрителите ще могат да се срещат и с Дядо Коледа. Друг акцент в програмата ни за Коледа е, че в събота и неделя ще се организират „Работилнички на Дядо Коледа“, в които ще се правят сладки, коледни играчки и други изделия, отбеляза Виделинов.
„През декември ще имаме две премиери за възрастни и едно детско коледно представление – „Приключенията на Дядо Коледа“. На 20 декември ще представим „Мухите“ от Жан-Пол Сартр, с режисьор Дамян Тенев. На 14 декември ще излезе и една много награждавана пиеса – „Заешка дупка“, с режисьор Максима Боева“, каза още Виделинов.
П думите му организираните от театъра събития за Коледа ще продължат до 23 декември, когато отново ще бъде представено новото детско представление на театъра „Приключенията на Дядо Коледа“. „В него се разказва как три джуджета завиждат на Дядо Коледа, че ощастливява децата и го отвличат. Това е доста различна гледна точка за Коледа, но мисля, че децата ще се зарадват на това заглавие. В представлението участват дванайсет актьори от трупата на театъра в Шумен. Негов режисьор съм аз и актьорите в представлението. Заглавието е драматизация по няколко приказки, гротеска в детските жанрове. Самите три джуджета са прототип на много известни и гледани злодеи. Ние решихме да се опитаме да ги изкараме доста позитивни същества, които не харесват Коледа и ги дразни това, че навсякъде звучат коледни песни, че трябва постоянно да инвестират за празника пари, но накрая започват да обичат Коледа“, разказа за премиерния спектакъл Илия Виделинов.
„Минаха близо седем месеца откакто съм директор на театъра в Шумен. За тези седем месеца смятам, че отметнахме много количество работа, за щастие остава много повече работа. За този период аудиторията ни е увеличена с около 47 процента, а дигиталната аудитория – с над 400 на сто. Предстои интегрирането на изяло нов сайт на театъра, да се популяризира и да работи за нас. Най-важното, което успяхме да постигнем, заедно с Общината и директорите на детски градини и училищата, е това, че децата започнаха да идват в театъра, а не театърът да гостува толкова често в училища и детски градини. Равносметките се правят в края на годината, все още нямаме преизчисление на бюджета от месец юни. Надяваме се, че тази календарна година спрямо кампаниите, които направихме, чисто финансово ще излезем с около  200-300 хиляди лева положителен прираст за годината. Успяхме да платим и 60 000 лева от дължимите 120 000 лева за „такса смет“, благодарение и на диалога с общината. Задействаме и други стари неща, останали през годините, сред които - обществена поръчка за нов автобус на театъра, одобрена още преди 7-8 години“, каза още Виделинов на пресконференцията.