С "Дионисиево шествие", народна музика и танци от ансамбъл "Тракия" и отваряне на първата бъчва с младо вино на вила "Юстина" в Пловдив бе дадено началото на четиринадесетото издание на фестивала "Дефиле на младото вино". До неделя пловдивчани и гости на града ще имат възможност да дегустират повече от 300 вина на 45 изби от цялата страна.
В България има 80 изби, 22 от които предлагат хотелско настаняване. Това показва, че е налице инфраструктура за развитие на винен туризъм, който Министерство на туризма налага като неизменима част от бранд "България". Това каза в приветствието си при откриването на фестивала Ирена Георгиева, зам.-министър на туризма. По думите й Министерството на туризма, съвместно с Министерството на земеделието, Министерството на културата, Изпълнителна агенция по лозарство и винарство и Българска академия на науките работи активно през изминалите шест месеца върху това винопроизводството да стане част от нематериалното културно наследство. Това ще даде възможност винените маршрути и подхода към обектите от винения туризъм да бъдат добре обозначени с табели, което е начин да станат по-разпознаваеми, обясни Георгиева.
Събитието отдавна е традиционно за града ни и се очаква с вълнение от пловдивчани и гостите на Пловдив, коментира председателят на Общинския съвет в Пловдив Александър Държиков. По думите му фестивалът дава възможност на родните винопроизводители да представят качеството и вкуса на продуктите си в колоритната обстановка на Стария град.
Фестивалът "Дефиле на младото вино" се организира традиционно в последната седмица на ноември от Съвета по туризъм - Пловдив и Община Пловдив. Щандовете на винарските изби и производителите на хранителни продукти са разположени в 17 къщи в Стария град. Както всяка година дегустациите са чрез закупуване на жетони от специални информационни щандове. Програмата предвижда още концерти, художествени прояви, експерименти с компонентите на виното.
Професионално жури в състав предимно от специалисти от Университета по хранителни технологии в Пловдив, сомелиер, винен журналист и представител на Изпълнителната агенция по лозата и виното, ще дегустира и оценява вината от новата реколта. Категориите са три: "Млади вина за бърза реализация реколта 2022", които трябва да са в завършен сензорен и търговски вид, "Млади вина от последна реколта", които не претендират, че са готови за реализация, и "Плодови вина, ароматизирани вина и напитки на основа вино", където са малиновите, черешовите и вината на основата на плодов сок. На 26 ноември по време специална гала вечер ще бъдат връчени златни, сребърни и бронзови медали.
Дните, посветени на младото вино, ще продължат до 27 ноември. Събитието се финансира от Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2022 г. Българска телеграфна агенция е медиен партньор на фестивала.