Гостуваща изложба по случай 110-ата годишнина от създаването на българската бойна авиация беше открита днес в Ямбол, под съпровода на Представителния духов оркестър на Военно-въздушните сили (ВВС).
Експозицията ще остане до 15 декември и съдържа 60 платна от съвремието и историята на ВВС, които са подредени на открито, пред Културно-информационния център „Безистен“.
Изложбата откриха заместник-началникът на щаба на ВВС полк. Юри Луканов и заместник-кметът на Ямбол Енчо Керязов. На церемонията присъстваха военнослужещи от испанските ВВС, които в момента са в авиобаза Безмер край Ямбол, командирът на авиобазата полк. Милен Димитров, български военнослужещи и ветерани.
„110 години, изпълнени с дни на възходи и славни победи, но и с дни на предизвикателства и лишения. Години, които независимо от цената, която трябваше да платят поколения български летци и авиационни специалисти, винаги бяха на своя боен пост – в кабините на самолетите, в командните пунктове, на позициите и в хангарите. Там, където българският народ имаше нужда от тях. Така е и днес, вярвам, че така ще бъде и занапред“, каза полк. Юри Луканов.
„За нас е огромна радост и чест, че след София, Ямбол е първият град, който става домакин на тази изложба. Нашият регион е с големи войнски традиции. До Ямбол се намира и авиобаза Безмер, която повече от 70 години защитава и пази мира над България и Европа. Сигурен съм, че изложбата ще е изключително интересна за жителите и гостите на Ямбол, каза зам.-кметът Крерязов.
Както писа БТА, в авиобаза Безмер са предислоцирани и шест испански самолета Eurofighter F-2000 Typhoon. Българските и испанските ВВС изпълняват съвместно задачи в рамките на мисията на НАТО по усилена охрана на въздушното пространство по Източния фланг на Алианса в периода от 14 ноември до 2 декември 2022 г.