Когато през 2020 г. пандемията затвори милиони французи по домовете им, Огюстен Лаборд решава да се откаже от виното, но не успява да намери негова безалкохолна алтернатива, разказва Ройтерс.
Две години по-късно той вече е отворил първия в страната, прочута по целия свят с червеното си бордо и бялото си бургундско, магазин за безалкохолно вино. "Търсенето е огромно. Получаваме предложения за подобни магазини от цяла Франция", казва Лаборд.
Във Франция лозя могат да се видят почти навсякъде - от хълмовете на Юра в източната част на страната до подножието на Пиренеите на юг. Страната е вторият най-голям консуматор на вино в света след САЩ, по данни на Международната организация за лозя и вино (International Organisation of Vine and Wine).
Но докато безалкохолните вина стават все по-популярни в различни части на света, във Франция те трудно си пробиват път.
Все пак през 2021 г. консумацията им се е повишила с 4 на сто. По света регистрираният ръст обаче е от 24 на сто, според анализ на консултантската компания "Ай дабълю Ес Ар Дринкс маркет анализис" (IWSR Drinks Market Analysis).
Но дори и във Франция нагласите се променят, тъй като кампаниите за вредите от употребата на алкохол постепенно започват да влияят на обществото. "Регистрираме все по-силен интерес към нискоалкохолните и безалкохолните напитки", казва Микаел Носила, който изследва алкохолната зависимост. "Хората все повече се грижат за здравето си".
Клиентите на Огюстен Лаборс споделят това гледище. Отпивайки от чаша безалкохолно вино, Елен Бурже казва, че то е компромис, който все пак дава възможност да се съхрани "празничната атмосфера".
И макар Франция да запазва като цяло "алкохолните" си навици, консумацията на вино е далеч под пиковите стойности, регистрирани през 20 век. През 2020 г. французите са изпили средно 5,6 литра вино спрямо 20 литра през 1961 г., сочат данни на Френската служба за наблюдение на зависимостите и наркотиците (OFDT).
Според Носила французите сега пият по-малко, но наблягат на качеството. "Хората разбират, че трябва да намалят консумацията. Те обаче си остават гастрономи и съм сигурен, че ще продължат да пият алкохол".