Жена на 81 години е съпричастна към телефонната измама за 25 000 канадски долара (над 35 000 лева) от 23 ноември, според събрани през последните часове факти, съобщават от Апелативна прокуратура – Варна.
Именно тя е взела сумата, изхвърлена през прозореца от потърпевшата, уточни за БТА Даниел Илиев, говорител на Районна прокуратура – Добрич. И двете жени са били въведени в заблуда, че помагат на органите на реда да заловят извършители на телефонни измами.
По думите на Илиев тази схема е най-разпространена, заедно със сюжета за пострадал близък, който спешно се нуждае от средства за лечение. Той припомни, че „няма как държавна институция като полицията да иска пари от граждани за разкриване на каквито и да е престъпления“.
Говорителят на Районна прокуратура – Добрич призова жителите на областта, когато получат обаждане от непознат, чуждестранен или скрит номер или пък чуят един от гореописаните сюжети, незабавно да прекратят разговора и да подадат сигнал на телефон 112. „Отправям и апел и към близките и роднините на възрастни хора да бъдат отговорни към тях и непрекъснато да ги наблюдават и предупреждават – ако трябва ежедневно, ако получават такива обаждания, да не откликват“, допълни той.
Както БТА писа, в сряда възрастна жена от Добрич хвърли през прозореца си петцифрената сума след две последователни телефонни обаждания – от жена, представила се за полицай, и от мъж, идентифицирал се като началника на Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи. Потърпевшата е на 87-годишна възраст, гласи съобщението.