Министрите на търговията от няколко страни членки на ЕС предупредиха днес в Брюксел, че изтича времето за изглаждане на различията с администрацията във Вашингтон по отношение на плановете на САЩ за предоставяне на данъчни кредити на потребители, които са закупили електрически превозни средства с батерии, произведени в Северна Америка, както и на други екологични продукти, предаде Ройтерс.
Евросъюзът се опасява, че американският "Закон за намаляване на инфлацията" на стойност от 430 милиарда долара, който влиза в сила през януари, ще превърне САЩ в световен лидер на пазара на електрически превозни средства, което ще стане за сметка на производителите от ЕС.
Йозеф Сикела, министър на промишлеността и търговията на Чехия, която е ротационен председател на Европейския съюз, заяви, че 27-те страни от ЕС "са загрижени".
Пред журналисти в Брюксел преди началото на срещата на министрите на търговията на страните от Евросъюза, Сикела каза, че "времето за постигане на споразумение със САЩ изтича". Той изрази надежда, че ще бъде намерено решение на проблема до 5 декември, когато трябва да се проведе среща между високопоставени представители на ЕС и на САЩ.
На днешната среща в Брюксел министрите от Европейския съюз се очаква да бъдат информирани за напредъка, постигнат от съвместната работна група, създадена от Евросъюза и САЩ, за да намери решение на проблема.
Нидерландският министър на външната търговия и сътрудничество за развитие Лисе Шрейнемахер определи ситуацията като "много тревожна". Тя заяви, че съвместната работна група "трябва да се раздвижи" и да постигне резултати колкото може по-бързо.
Шведският й колега Йохан Форсел заяви, че "времевата рамка, (в която трябва да бъде постигнато споразумение по проблема - бел. ред.), е много ограничена".
Ирландският вицепремиер Лио Варадкар, който е и министър на предприятията, търговията и заетостта, каза, че в "идеалния случай би било добре да се постигне споразумение между ЕС и САЩ по време на заседанието на Съвета по търговия и технологии през декември, но ако това не се случи, то Европейският съюз ще трябва да реагира".
Френският делегиран министър, отговарящ за външната търговия, Оливие Бехт заяви, че преходът на САЩ към "по-зелена" икономика би трябвало да се осъществява въз основа на принципите на лоялната конкуренция, а не чрез мерки, които нарушават правилата на Световната търговска организация. Той подчерта, че министрите трябва да обсъдят как да убедят САЩ да промени своя подход. В противен случай, ЕС ще трябва да обмисли "други мерки", отбеляза Бехт.