Анкарската прокуратура иска председателката на Турския лекарски съюз Шебнем Корур Финджанджъ да бъде осъдена на до седем и половина години затвор по обвинения в пропаганда в полза на терористична организация, предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер.
Финджанджъ беше арестувана през октомври и вкарана в затвора в очакване на съдебен процес, след като призова за разследване на твърдения за използване на химически оръжия от турската армия. Според правозащитници арестът е имал за цел да я накара да замълчи.
В обвинителния акт се твърди, че лекарката е отправила безпочвени обвинения към Турските въоръжени сили по телевизионен канал, свързан с терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК). 
Според прокуратурата заподозряната е извършила "пропаганда на терористична организация" и трябва да бъде осъдена на лишаване от свобода за срок от 1 година и 6 месеца до 7 години и 6 месеца.
Министерството на отбраната на Турция и високопоставени служители заявиха след видеозаписа през Скайп, в който Финджанджъ отправя твърденията, че въоръжените сили никога не са използвали химически оръжия в своите операции срещу кюрдските бойци. Президентът Реджеп Тайип Ердоган също категорично отхвърли твърденията ѝ и заяви, че ще бъдат предприети правни действия срещу всеки, който отправя такива обвинения.
ПКК започна въоръжен бунт срещу турската държава през 1984 г. и повече от 40 000 души са били убити по време на конфликта. Групировката е смятана за терористична от Турция, Европейския съюз и Съединените щати.