Германия трябва да реши дали системите за ПВО "Пейтриът", които предлага на Полша, ще бъдат разположени на полска, или на украинска територия. Това заяви днес на пресконференция в литовския град Каунас президентът на Полша Анджей Дуда, цитиран от Ройтерс.
По-рано тази седмица Берлин предложи на Варшава комплекси "Пейтриът", за да пази въздушното си пространство, след като заблудена ракета уби в Полша двама души. В сряда полският министър на отбраната поиска тези системи за ПВО да бъдат разположени не в Полша, а в Украйна до полската граница. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг поясни от Брюксел, че "конкретните решения за конкретни системи са национални решения". Коментарът на Столтенберг бе предшестван от изявление на германския министър на отбраната Кристине Ламбрехт, че дислоцирането на системи "Пейтриът", притежавани от Германия, на територия извън НАТО изисква преди това консултации вътре в алианса.
"От военна гледна точка ще бъде по-добре ако те [комплексите "Пейтриът"] бъдат разположени в Украйна, за да пазят полската територия и така биха защищавали по-ефективно както Украйна, така и Полша", каза днес Дуда. "Но решението е на германската страна", добави полският президент.
ДПА цитира думи на германския посланик във Варшава пред вестник "Жечпосполита", че идеята на Полша е "трудна за разбиране". Според посланика Томас Багер Германия разполага с ограничен брой комплекси "Пейтриът" и малка част от тях са излишни.
Говорител на правителството в Берлин каза днес пред репортери, че правителството обсъжда със съюзници от НАТО как да реагира на полското предложение.
"Пейтриът" се произвеждат от американската компания "Рейтиън" (Raytheon), припомнят информационните агенции.