Великотърновският митрополит Григорий бе удостоен с почетната титла „Доктор хонорис кауза“ на Националния военен университет „Васил Левски“ в рамките на честване, посветено на 144 години от създаването на висшето училище.
Празникът на най-старото военно училище в България започна с богослужение в православния храм „Свети Седмочисленици“. Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на Васил Левски и пред този на възпитаниците на военния университет. Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков прие строя на курсантите.
Военното училище е замислено и създадено да бъде стожер на възкръснала България, когато в 1878 г. нашите предци основават Военното училище, те го създават, за да има държавност. Нашите държавни институции са формирани след това, каза в своето слово началникът на Националния военен университет бригаден генерал Иван Маламов. Той връчи почетните грамоти и свидетелства на новите доктори, доценти и професори, както и на военнослужещи, цивилни служители и приятели на университета за постигнати високи резултати при изпълнението на служебните им задължения и за издигане престижа на висшето училище. Със заповед на министъра на отбраната и началника на отбраната бяха отличени 11 военнослужещи и двама цивилни служители на Военния университет.
Великотърновският митрополит Григорий благодари на академичния състав за решението да му бъде връчена титлата „Доктор хонорис кауза“ на Националния военен университет. „Българската православна църква и Българската армия са двете здрави опори, които държат държавата през вековете“, каза митрополит Григорий. Гости на тържеството бяха представители на институции, партньори и приятели на висшето училище.