Когато се свършат морковите, трябва да се използват и тоягите. Това заяви бившият директор на Агенция "Митници" Ваньо Танов по време на изслушването му в комисията, проверяваща скандалния разговор между Бойко Борисов и Ваньо Танов, предаде БГНЕС.

Въпросният разговор не е автентичен, а е сглобен от няколко разговора, посочи Танов. Целта на Агенция "Митници" не е била да отнеме лиценза /на т.нар. Мишо Бирата/, за да спре производството - то бе крайна мярка. Защото като се свършат морковите трябва да се използват и тоягите. Все пак, трябваше да се постараем да събираме приходи и повече от 80% от фирмите, за които констатирахме нарушения се приведоха в съответствие с правилата и продължиха работата си, каза той. Останалите като че ли разчитаха на политическа протекция. Собственикът на обекта бе изненадан, че му е отнет лицензът, казал: винаги съм си плащал, защо ми го отнемате. И може би, това му е била основната идея - чрез атаки към митниците да постигне връщане на лиценза си, спомня си Танов. Фирмите трябваше да се приведат в съответствие с правилата, защото в бъдеще трябваше да бъде изградена информационна система за акцизите. Но преди това бе необходимо да се свършат определени неща, които да позволят изграждането й, добави бившият ръководител на митниците.

Танов отказа да се запознае с постъпилите в комисията материали. И обясни, че ще говори това, което знае по случая. Не съм извършил нищо, което може да бъде оприличено като неморално и съм готов да отговарям на поставените въпроси, декларира Танов. С моето назначаване за директор на Агенция "Митници" бе направен сериозен анализ на приходите с цел да се търсят резерви за тяхното увеличаване, каза той в началото на изложението си. През 2009 г. планът за приходите сериозно изоставаше. Анализът показваше, че има около 400 млн. лв. стари задължения и че трябва да се приложат мерки за тяхното събиране и изпълнение на плана. Още през септември изготвихме график, производството на бира също бе част от анализа. В него се казваше, че трябваше да се извършат проверки и специално на данъчните складове за бира. Проверката във въпросната фирма не бе изолирана, а част от общия план. През 2006 г. след приемане на закона за акцизите и данъчните складове с нареждане на министъра на финансите трябваше да се създаде кадастрална карта, показваща къде се намират тези складове. Установихме нарушения в склада на въпросното лице - имаше кула за производство на спирт. Съществуваше преписка, но в нея събраните материали не бяха достатъчни за отнемане на лиценза, но аз подписах за това и той бе отнет. После започнаха атаки, че лицензът е бил отнет неправомерно. Бях викан при премиера заедно с министъра на финансите и министър-председателят възложи случая на министъра. Явявах се и в кабинета на министъра на финансите, където защитавах тезата, че лицензът на фирмата е законно отнет. Нека съдът е този, който да се произнесе, е била тезата на Танов тогава.

През май 2009 г. в Централно митническо управление е имало между 160 и 180 свободни бройки и до юни тези бройки са заети. В рамките на 1 месец са назначени между 140 и 160 души, уточни Танов. Някои са преназначавани през 2 месеца на по-високи длъжности. Имало е съмнителни факти - примерно, един от тях е дошъл от друго място, където е бил със заплата от 3000 лв. , а в митниците е назначен със заплата 480 лв. Според Танов редица от тези кадри не са имали компетентност да правят качествени проверки. Иначе бях изненадан, че съдът отмени решението за отнемане на лиценза. Няма единно мнение на юристите по този казус, аз приех по-малкия риск - пристъпих към изпълнение. И в този разговор говорих, че извършвам проверка и помолих заместника си Странджев материалите по преписката да ми бъдат на бюрото на другия ден. Премислих през нощта, на другия ден питах юристката, ако има нарушения, несвързани с отнемането на лиценза, да бъдат направени съответните актове. Но ако са работили през нощта - това нямаше да издържи в съда. Знам, че има съставен акт, но не съм вземал отношение, призна Танов.

Според премиера тогава - ние сме се "заиграли" и сме отнели лиценза неправомерно. Нямахме много шансове да обжалваме решението на съда, според който лицензът е отнет неправомерно, подчерта Танов.

Лицето, което сте уволнили, Иван Манев, се съгласи да даде разяснение - той е много сериозен специалист по акцизно законодателство, посочи председателят на комисията Йордан Цонев. Документът, за който говорихте и който би направил обжалването нищожно - такъв документ няма, категоричен бе той. Частта от разговора с премиера, която Вие потвърждавате, е воден на 13 март - по това време никой не е можел да знае за върнатия лиценз, това се е научило чак на 17-ти март, посочи Цонев. По мое лично мнение проверките в "Леденика" са били абсолютно обосновани от Ваша страна. Въпросът е кой и защо се обажда и защо са се извършили действията, които са последвали, каза Цонев. "Съгласен съм, че решението фабриката да не работи с отнет лиценз е правилно. Аз твърдя, че на датата 9-ти март аз съм имал информация, че решението ми за отнемане на лиценза е отменено от съда", отговори му Танов. Тогава защо на 13-ти март, събота вечерта правите проверката, попита го Цонев. Когато се отнеме един лиценз обикновено служителите поставят задачи, но ако бъде нарушен режимът и получат съответната информация за това, правят проверка, но за въпросната втора проверка на митническия склад аз не съм знаел, потвърди Танов.