Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич и министърът на правосъдието Мая Попович представиха текстовете на новия закон за прокуратурата на представителите на Венецианската комисия, предаде ТАНЮГ. 
На срещата бяха изразени очакванията, че нормативните решения, които се съдържат в новия закон за обществената прокуратурата и за Висшия съдебен съвет, ще осигурят по-голяма самостоятелност на обществената прокуратура, с което ще се поставят основите на юридическата сигурност.
По време на срещата членовете на консултативния орган на Европейския съвет констатираха, че професионалната помощ на Венецианската комисия е от изключително значение за процеса на определяне на законови рамки с приетите конституционни промени.
В конструктивния разговор бяха засегнати и темите за  новите нормативни решения, с които трябва да се подобри положението на прокурорите, внимателно да се проведе последователно прилагане на принципа на разделение на властите и укрепване на върховенството на закона.
В разговорите с представителите на Венецианската комисия участваха и представители на държавната прокуратура, Асоциацията на прокурорите и заместник-главният прокурор на Сърбия, членовете на Държавния съвет на прокурорите, както и народни представители от правителството и опозиционните партии.
В началото на годината в Сърбия беше проведен референдум  за конституционни промени в сферата на правосъдието. Целта на референдума беше създаване на независимост на съда и прокуратурата, което потвърди и Венецианската комисия, давайки позитивно мнение за предложените промени. Целта на представените промени в конституцията е да деполитизират избора на прокурори и съдии и да помогнат на Сърбия по пътя ѝ към членство в Европейския съюз.