Повече от 50 деца бяха наградени в деветото издание на Национален конкурс „Национален парк „Рила“ – познат и непознат“ на церемония днес в Младежкия дом в Благоевград. 
В деветото издание на конкурса са участвали ученици от първи до дванадесети клас от цялата страна, а общо творбите в конкурса са били 469, каза за БТА д-р Стефан Кирилов, главен експерт в Дирекция „Национален парк Рила“. 
Всяко едно произведение е уникално, при рисунките се наблюдава интересен почерк на художниците, във фотографиите също са уловени различни моменти, каза Кирилов. Той допълни, че мултимедийните презентации показват „голяма динамика от звук, фотографии и красиви текстове“. В конкурса участваха ученици и с разкази, есета, стихотворения и приложен екодизайн.
Наблюдаваме, че децата са изградили едно отношение към дивата природа, което трябва да се популяризира, да се развива екологичната кауза, за да може това уникално природно наследство, не само на най-големия национален парк в България – Рила, а въобще в България, на Европа и света, да бъде съхранено за бъдещите поколения, посочи Стефан Кирилов.
Конкурсът се провежда от 14 години, като първите пет години е с регионален характер. Поради големия интерес от 9 вече е с национален и в него се включват деца от различни населени места в страната. Организира се от Дирекция „Национален парк Рила“, в партньорство с Община Благоевград, Регионално управление на образованието, Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград и Югозападно държавно предприятие.