България има и днес своите достойни наследници на делото на Юрий Захарчук - основател на съвременното противопожарно дело у нас, наследници в една много тежка, рискована, но достойна високохуманна професия. Това каза президентът Румен Радев на церемонията по откриване на бюст-паметник на изтъкнатия командир на Столичната пожарна служба Юрий Захарчук в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН).
Сред присъствалите на церемонията бяха председателят на парламента Вежди Рашидов, заместник-министърът на вътрешните работи Емил Ганчев, главният секретар на МВР Петър Тодоров, кметът на София Йорданка Фандъкова. 
Държавният глава благодари на огнеборците за тяхната всеотдайност, чувство за дълг, готовност за риск и саможертва. За това, че дават спокойствие на българското общество, че и в най-тежки моменти има винаги кой да се притече на помощ, което доказват във всички бедствия, аварии, катастрофи, наводнения, пожари.  
На церемонията президентът Радев награди с Почетния знак на държавния глава директора на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов, който се пенсионира, за изключителните му заслуги по време на дългогодишната му и отговорна служба в системата на пожарната безопасност и защитата на населението, и за неговия професионализъм и всеотдайност.