В област Сливен няма нито една денонощна аптека, а аптеките в общо четирите общини трябва да са с 28 повече, в сравнение с разкритите към момента. Това съобщиха от областната администрация в Сливен, където днес се състоя заседание на Комисията за изготвяне на Областна аптечна карта на областта. В него участваха областният управител, експерти от областната и общински администрации, РЗИ и РЗОК – Сливен, представители на Регионалната фармацевтична колегия и Българската асоциация за закрила на пациентите.
В областта има 89 магистър-фармацевти. Подобно на ситуацията в цялата страна, и в Сливенско има недостиг на магистър-фармацевти и на помощник фармацевти. Това каза пред репортер на БТА  Станислава Анестева от Регионалната фармацевтична колегия. Аптеки има в двата по-големи града - Сливен и Нова Загора, но в по-малките населени места няма и няма кадри, които да разкрият такива аптеки. Голям е проблемът в Котел и в Твърдица." Тя уточни, че по изискване в областта трябва да има четири денонощни аптеки - три в Сливен и една в Нова Загора.
От областната администрация съобщиха още, че броят на магистър-фармацевтите трябва да е със 133 повече, а на помощник фармацевтите - с 45. Има необходимост от разкриването на аптеки с ръководител магистър-фармацевти в селата Градец и Ябланово, община Котел.
Освен дефицитът на кадри, в заседанието бяха очертани и проблеми, като липсата на механизъм за задържане на аптечни специалисти в малките общини и населени места, както и несъвършенствата в нормативната база, които възпрепятстват разширяването на аптечната мрежа към най-уязвимите населени места и групи. Участниците бяха единодушни за необходимостта от намеса на държавата при разрешаването на тези проблеми, се посочва в съобщението.