В Испания инфлацията при цените на производител продължава да се забавя през октомври, достигайки най-ниското си ниво от малко повече от година на фона на рязкото понижаване на цените енергията, показват данните на Националния статистически институт (INE) в Мадрид, публикувани днес и цитирани от ДПА. 
Цените на производител в Испания се повишават до 26,1 процента през миналия месец на годишна основа, много под нивото от 35,6 на сто, до което достигат през септември. Това е най-ниският им темп на нарастване от септември миналата година, когато се увеличават с 23,8 процента на годишна база. 
При енергийните цени в Испания все още се отчита сериозно повишение - 54,1 на сто на годишна основа през октомври, но това е много по-малко от 82,7-та процента, с които скачат през предходния месец. 
Забавянето при поскъпването на енергията се дължи до голяма степен на снижаване на цените на производството, преноса и разпределението на електроенергията в страната.
Цените на потребителските стоки в Испания се повишават с 13,8 процента на годишна база през миналия месец.
На месечна основа цените на производител се понижават с 1,4 на сто през октомври, след като остават без промяна през септември. Те за първи път намаляват на месечна база от март 2021 г.