Увеличават се кибератаките с политически цели. Това каза за БТА Петър Кирков, директор на дирекция „Мрежова и информационна сигурност“ в Министерството на електронното управление и национален координатор по киберсигурност. 
„От февруари тази година имаме известен трансфер при кибератаките. От такива, които целят предимно финансова облага, към такива с политически цели“, обясни Петър Кирков. 
Той допълни, че типичен пример за това са DDoS атаките или т. нар. атаки за отказ от услуга, насочени срещу интернет страници на организации или публични институции. 
„Те са ежедневие. Една такава атака няма как да донесе финансова облага на атакуващия. Тя е насочена към блокиране на даден сайт. Не носи кой знае какви щети, но потребителите не могат да отворят сайта за определен период“, обясни експертът по киберсигурност. 
„Киберсигурността не е крайна цел, а процес. Тъй като това е една от най-развиващите се области, както атаките, така и защитите са в процес на постоянно подобрение. Да, по-защитени сме от вчера, но за съжаление това не е краят и ние постоянно трябва да работим по подобряване на нашата киберзащита“, категоричен е Петър Кирков. 
Той припомни, че основните стъпки, по които страната ни трябва да се развива в тази област са изложени в Националната стратегия по киберсигурност, която е с хоризонт до 2023 г. и затова се очаква да бъде актуализирана през следващата година. 
„Както е европейски, така и световен мащаб има огромен недостиг на специалисти, които работят в областта на киберсигурността. Това е основната причина, заради която ние търсим партньорство с университети, за да може те да започнат да произвеждат специалисти. Този процес вече е започнал. Има университети, които са фокусирали своите обучителни програми в различните области на киберсигурността. В частния сектор също се забелязва недостиг“, отбеляза още Петър Кирков. 
Днес специалистът представи и основните дейности, изпълнени в рамките на проект „Изграждане на капацитет и подобряване на услугите на CERT Bulgaria (CBSEC-BG)“. На събитието присъстваше и заместник-министърът на електронното управление Атанас Мазнев, който посочи и основните резултати от него.