Мултиинструменталистът Александър Селиеще ще има своя първи концерт в София на 1 декември. Синът на откривателя на „Мистерията на българските гласове" Марсел Селие ще свири с двама български музиканти, съобщават организаторите.
Музикантът, композитор и изпълнител ще се представи в изцяло обновената камерна зала „БИАД“. Селие-син ще демонстрира уменията си на различни инструменти като пиано, келтски флейти, фуяра, пан флейта, калимба, хармоника, дудук, укулеле, челюстна арфа, кларинет, както и на лист от роза, и туба за вода. Специални участници в събитието са българските музиканти Христина Белева (гъдулка) и Костадин Генчев (кавал). 
Александър Селие е роден в Лозана, в семейството на прочутия швейцарец Марсел Селие, откривател на магията на нашия фолклор и автор на поредица от радиопредавания, дала името на хора „Мистерията на българските гласове“. Александър израства в среда, оцветена от традиционната и циганска музика, която баща му открива в Източна Европа. На четиринайсет е, когато се влюбва в джаз пианото и импровизацията благодарение на Франсоа Линдеман и продължава обучението си в консерваторията в Лозана при Кристиан Фавр. От 1982 г. свири в различни формации и композира за танци, театър, разкази и кино. 
Предприема няколко пътувания до Африка, Бразилия, Карибите, Луизиана и Източна Европа. От тази негова страст се ражда книга-CD за перкусиите и за музикалния живот на Буркина Фасо. От Тринидад си донася стоманен тиган, който интегрира в своите композиции и импровизации. 
Александър Селие често свири с Жан Дюпере, мултиинструменталист. Тяхното сътрудничество е запечатано в два от общо 17-те компактдиска с авторски композиции, които Селие е издал - Voyage au bout des notes и Opus 2004 – запис на живо в L’Esprit Frappeur. 
Селие-син разработва различни проекти с музиканти като Йон Миу, Антоан Оберсън, Аник Роди, Мария де ла Пас, Уилям Фиеро, Орели Тропе, Еван Кристофър, Андре-Даниел Мейлан, Оливие Гросклод, Семира Азад, Сирил Регамей.  /ДД