Парламентарната група на „Демократична България“(ДБ) внесе в деловодството на парламента предложения за промени в Закона за защита от домашното насилие, съобщиха от пресцентъра на формацията. По-рано днес, в декларации от парламентарната трибуна, групите на "БСП за България" и на ГЕРБ-СДС също обявиха, че предлагат законови промени, свързани с по-ефективни мерки срещу домашното насилие.
Законопроектът на ДБ е входиран и в предишното Народно събрание, но не е стигнал до гледане в комисии и в пленарна зала. Бившият правосъден министър Надежда Йорданова е съвносител на промените. Сред предложенията на ДБ са въвеждане на забрана насилникът да контактува под каквато и да е форма, включително по телефон и имейл с пострадалия. Предвижда се и забрана насилникът да придобива и да носи оръжие за определен срок, както и да бъде задължен да посещава специализирани програми за преодоляване на агресията и справяне с гнева. В текстовете на ДБ се отделя внимание и на специализираните услуги за защита, помощ и подкрепа на пострадалите от домашно насилие. 
Към кръга от хора, които могат да потърсят защита по реда на закона, се добавят онези, пострадали от домашно насилие, извършено от гледачки и гледачи, роднини по права или по съребрена линия до четвърта степен, съпрузи или бивши съпрузи на родителя.
Предвижда се безплатна правна помощ за най-уязвимите - деца, затворници, тежко болни, хора на преклонна възраст.
Днес се отбелязва Международният ден за  елиминиране на насилието срещу жените. 
От „Демократична България“ поискаха създаването на Национален съвет за защита от домашното насилие, който да координира държавните органи и политики. Още вчера депутатите от ДБ излязоха с декларация по проблема. В нея се казва, че в страната ни върлува "тиха пандемия" - "пандемията на насилието над жените". В текста се цитират данни, според които всяка трета жена у нас е жертва на насилие, а всяка десета е търсила закрила от полицията по повод на  насилие. Жертвите на домашното насилие от началото на годината са 1738, а от тях 1194 са жени.