В Единния център за начална подготовка (ЕЦНП) в Плевен днес 25 резервисти положиха военна клетва. Това са цивилни граждани, изявили желание да станат част от Доброволния резерв на Българската армия. Те са преминали четириседмично обучение по различни дисциплини съгласно програмата им за подготовка и са положили изпити. 
Тържественият строй бе приет от началника на центъра полк. Иван Вълев. "От този миг вие ставате част от Българската армия. Никога не забравяйте, че да бъдеш верен на клетвата, означава да я носиш в сърцето си, да се ръководиш от нея във всяко решение и постъпки, винаги и навсякъде", каза той в поздравителното си слово към резервистите.  
Жените, преминали военното обучение, са 12. "Реших да премина военна подготовка, защото смятам, че нашата държава има нужда от повече сила", каза за БТА Валя Георгиева, която от днес вече е редник. "В началото ми беше трудно – да преминеш от ежедневието си на цивилен гражданин към военнослужещ, но си заслужаваше", добави тя. Редник Георгиева подчерта, че се надява да няма критични ситуации, свързани с отбраната на страната ни, и е категорична, че ще продължи обучението си.
Сред резервистите има представители на различни професии – директор на детска градина, журналист, дознател, държавни служители и други. "Курсистите се представиха много добре по време на обучението. В тях имаше мотивация, показаха трудолюбие и упоритост", каза майор Ивелин Пасев, командир на учебната група. 
Сред гостите на церемонията бяха полк. Алексей Царков, началник на щаба на Централно военно окръжие – София, и началникът на Военното окръжие в Плевен полк. Иван Иванов.