От 1 януари 2023 г. влиза в сила по-високият праг за регистрация по ДДС от 100 хиляди лева. Това вече е факт, имаме официално писмо от Министерството на финансите. Тази реформа се е случила. Това обяви на брифинг в парламента депутатът Мартин Димитров.
През юли тази година минималният праг на облагаемия годишен оборот за регистрация по ДДС се увеличи от 50 000 лв. на 100 000 лв. с приетите на второ четене промени в Закона за данък върху добавената стойност (ДДС), внесени от Мартин Димитров от "Демократична България" и група народни представители.
На брифинга днес Димитров отбеляза, че след 20 години, в които само се е говорило по тази тема, прагът за регистрация по ДДС се е удвоил. Той коментира, че очаква по-малко бюрокрация и административни разходи за малките фирми, както и повече възможности за правене на бизнес. 
Колегата му Георги Ганев коментира, че пътят не е бил никак лесен и прост. Той отбеляза очакването по този начин малкият и среден бизнес, производителите да имат отворено пространство, сериозно конкурентно предимство на пазара, да развиват в перспектива производствени мрежи и вериги помежду си. 
Относно позицията на "Демократична България", с която се осъждат актовете на агресия срещу българите в Република Северна Македония (РСМ), Христо Иванов каза, че на този етап това е достатъчно. Той посочи, че процес за преговори между РСМ и ЕС няма. "Той не може да стартира, докато те не си променят Конституцията, така че няма какво да бъде спирано, но това, че "Демократична България" им казва да внимават, би трябвало да е много сериозен сигнал и мисля, че на този етап това е достатъчно", добави Иванов. Ние няма да оставим интересите на хората, които са с българско самосъзнание в Северна Македония без защита на техните права с всички инструменти, които ни дава нашето европейско членство, каза още Христо Иванов.
Относно предстоящите местни избори и водените разговори с "Продължаваме Промяната", Иванов отчете, че разговорите са на първоначален етап. Казал съм многократно, че те са окуражаващи, но са далеч от всякаква конкретика. Имена не са обсъждани, уточни той в отговор на журналистически въпрос. Христо Иванов заяви, че гледа със загриженост на начина, по който "хартиената коалиция" е наложила процеса по обсъждане и приемане на промените в изборното законодателство - силово, без диалог, при положение, че такъв им е бил предложен със създаването на парламентарна комисия по промените в изборното законодателство.