Възпитаници на Основно училище „Иван Рилски“ в Перник започват проучвателска дейност, свързана с патрона си, съобщиха от учебното заведение.
Седмокласниците от клуб „Чудотворци“ с ръководител Албена Савова са се заели с откриването на непознати факти около живота на свети Иван Рилски. В момента децата, с помощта на екипа на Регионална библиотека „Светослав Минков“ в областния град, се запознават с архивни документи, литературни статии и материали. Предстои учениците да посетят Рилската света обител, както и да подготвят есе на тема: „Как Рила ме вдъхновява“.
Всеки участник в инициативата ще влезе в ролята на своеобразен изследовател и автор, създавайки книжка в джобен формат с избрано от него заглавие. Изданията им ще бъдат подредени в изложба.
През следващата година Основно училище "Свети Иван Рилски" в Перник ще чества своя 120-годишен юбилей. Създадено на 1 септември 1903 г., първоначално в него се обучават 48 ученици в слети отделения с един учител. През настоящата учебна година всички инициативи, свързани с патрона на учебното заведение ще преминат под знака на годишнината.
Свети Иван Рилски е живял през X век. Смята се, че е пребивавал за кратко в малка пещера в Земенското дефиле. Той е духовен закрилник и покровител на перничани и целия български народ.