Китайският президент Си Цзинпин и кубинският държавен глава Мигел Диас-Канел обещаха днес взаимно да се подкрепят в отстояването на "основните интереси" на своите страни, предаде Асошиейтед прес, като се позова на китайското правителство.
Двамата лидери се срещнаха при посещение на кубинския президент в Китай, което е пореден знак за стремежа на Пекин да засили своята дипломация на лични контакти след прекъсване на това общуване по време на пандемията.
Си каза на Диас-Канел, че се надява да "засили координацията и сътрудничеството по международни и регионални въпроси" с Куба. По думите му двете страни ще "вървят ръка за ръка по пътя на изграждане на социализъм с характерни за всяка от тях особености".
Китай обикновено определя основните си интереси като защита на своите цели за икономическо и политическо развитие и контрол върху територии, които смята за свои, по-конкретно самоуправляващия се Тайван.
Диас-Канел заяви, че посещението му показва "голямо значение и внимание, което се отдава на отношенията на приятелство и сътрудничество между Куба и Китай".
Той пристигна в Китай след посещение в Москва. В руската столица Диас-Канел и президентът Владимир Путин приветстваха "традиционното приятелство" между двете подложени на санкции страни.
След разпадането на Съветския съюз Китай и Куба се сближиха. В същото време Китай постепенно установи по-топли отношения с Русия, до голяма степен в опозиция на либералния демократичен световен ред, в който водеща роля имат САЩ, отбелязва АП.
По-рано този месец Си се срещна с германския канцлер Олаф Шолц в Пекин, а после присъства на среща на Г-20 в Индонезия и на форум на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Тайланд.
Следващата седмица се предвижда в Пекин да пристигнат монголският президент Ухнаагийн Хурелсух и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.