Асоциацията на прокурорите в България защитава активно независимостта на колегите, които в последните години бяха подложени на безпрецедентен политически натиск, включително и персонален, каза главният прокурор Иван Гешев пред медиите в Съдебната палата. Той добави, че асоциацията е защитавала магистрати срещу политически, медийни, външни и административни атаки.
Гешев взе участие в тържествената конференция „25 години от основаването на асоциацията на прокурорите в България“. На събитието присъства ръководството на прокуратурата, представители на Висшия съдебен съвет, както и членове на асоциацията.
Главният прокурор добави, че асоциацията е показала емпатия към проблемите на българските граждани с редицата инициативи, които е предприела. Той определи дейността ѝ за важна за защитата на правата на прокурорите и върховенството на закона.
Асоциацията е създадена от 15 български прокурори, осъзнали, че българската съдебна система и прокуратура има нужда от силна съсловна организация, посочи нейният председател прокурор Владимир Николов. Той отбеляза, че членовете на асоциацията в момента са 434 прокурори.