Маргарините не са вредни, защото за направата им се използва технология, която отдавна не допуска в тях влагането на преработени, хидрогенирани мазнини, идентифицирани като едни от най-вредните хранителни добавки. Това каза заместник-ректорът на Университета по хранителни технологии в Пловдив доц. Пантелей Денев, който се включи във форум на тема „Има ли трансмазнини в българските храни“. Събитието се организира по инициатива на евродепутата Антония Първанова.
Родика Цену, диатолог и мениджър към една от най-големите фирми, производител на маргарини, посочи, че още преди 20 години фирмата е преформулирала производството на маргарин без влагане на частично хидрогенирани мазнини.

Според доц. Денев хидрогенираните мазнини спомагат за удължаване трайността на продуктите и се използват най-масово във фаст-фуд индустрията. Има ги и във вафлите, чипса и останалите сладкиши, дори в хляба. По думите му българският потребител няма проблем с трансмазнините. По-скоро трудността е свързана с количеството, което използваме.

Доц. Денев уточни, че от гледна точка на структурата мазнините, които употребяваме в различните храни, са едни и същи. Той смята, че правилният термин за тях е „транскиселини“, а те се намират до 3 процента и във всички животински продукти - мляко, говеждо месо и т. н.
"Технологията се развива много бързо и процесът на хидрогениране масово е сменена с нова технология, наречена преестерификация. Опасни са частично хидрогенираните мазнини", подчерта Антония Първанова. Тя изрази мнение, че проблемът се корени в това, че няма контролиращ орган, чиято функция да бъде да информира относно безопасността на продуктите.

Друга трудност е възможността за информиран избор. „Размерът на шрифта на опаковката е друг съществен проблем, защото не ни дава възможност да разчетем ясно какъв продукт избираме“, коментира още Първанова.