Босна и Херцеговина празнува днес Деня на държавността, предава ФЕНА. Членовете на босненското председателство Желко Комшич и Денис Бечирович присъстваха сутринта на церемония по вдигане на знамето на Босна и Херцеговина в село Хум.
Денис Бечирович честити на всички граждани на Босна и Херцеговина и на всички народи „законния национален празник, Деня на държавността на Босна и Херцеговина“.
Той обърна внимание, че „всеки гражданин на тази страна и всеки народ може да бъде горд с 25 ноември. Денят на държавността на Босна и Херцеговина, 25 ноември, отправя ясно послание за мир, толерантност и колективност. Днес в Босна и Херцеговина тези послания са по-важни за нас от когато и да било“.
„Мястото на Босна и Херцеговина е в европейската и евроатлантическата интеграция, а позитивните събития от миналото могат само да бъдат причина да изграждаме сигурност, мир и човешки права за всеки човек в страната ни“, заключи Бекирович.
Кметицата на Сараево Бенямина Карич постави цветя при гробище Ковачи в Сараево и се обърна към обществеността по повод Деня на държавността на Босна и Херцеговина. Тя отправи послание към съгражданите си, че родината трябва да се пази и да се обича.
„Трябва винаги да сме благодарни на тези, които са дали животите си, за да живеем в мир. Затова ние младите трябва да направим всичко, за да имат новите поколения по-добри условия за бъдеще. Докато има и един човек, който си ляга вечер гладен, ние не можем да се смятаме за успели“, продължи Карич.
Тя заключи, че оптимизмът е важен и че Босна и Херцеговина е сърцето на Европа.
Пред Вечния огън в Сараево положиха цветя и ръководителят на общината Стари град в Сараево Ибрахим Хаджибайрич, делегацията на град Сараево, министърът на отбраната на Босна и Херцеговина Сифет Поджич, председателят на бошняшката Партия на демократичното действие Бакир Изетбегович, както и делегация на властта в Кантон Сараево начело с премиера Един Форто и представителите на Съюза на антифашистите и воините в народноосвободителната война (САБНОР).
В рамките на Деня на държавността на Босна и Херцеговина делегации от всички нива на властта, САБНОР и координацията на организациите за борба, днес ще почетат най-славните личности, които са дали своя принос и живот в защитата на Босна и Херцеговина.
Празникът се свързва с 25 ноември 1943 г., когато се е състояло първото заседание на Държавния антифашистки съвет на народното освобождение на Босна и Херцеговина (ЗАВНОБИХ) в Мърконич град. На това заседание е взето решението за възстановяване на държавността на Босна и Херцеговина, потвърдени са нейните исторически граници, които са датирали от времето на средновековна Босна, а Босна и Херцеговина е дефинирана като равноправна република в тогавашна Югославия.