Броят на кръводарителите у нас е традиционно нисък. Затова организираме акции по кръводаряване и апелираме повече хора да се включат. Това каза за БТА директорът на БЧК-Бургас Виолета Радева по повод Международния ден на доброволеца, който се отбелязва на 5 декември. Радева отбеляза, че доброволните кръводарители са предимно в младежка възраст и уточни, че кръводарител може да е всеки между 18 и 65-годишна възраст, ако няма придружаващи заболявания. 
"Мъжете могат да даряват кръв пет пъти в годината, а жените четири. И това е абсолютно безвредно. Нещо повече, то е полезно за организма. По този начин се стимулира производството на допълнително клетки. Кръвта се възстановява за 3-4 седмици изцяло", допълни за БТА Радева. 
Тя каза, че на 29 ноември Българският младежки Червен кръст – Бургас организира поредната акция по кръводаряване. Тя ще се проведе от 9:00 до 13:00 часа в сградата на Медицинския корпус в Университет "Проф. д-р Асен Златаров" в морския град. Събитието се реализира съвместно със Студентския съвет към университета, Асоциацията на студентите медици в България и с подкрепата на ръководството на висшето учебно заведение.
"Всичко е насочено за стимулиране на повече кръводарители, за да може да се спасяват човешки животи. Кръвта означава живот. Повече кръводарители - повече спасени човешки животи", каза Радева.