Магията на българския фолклор показаха в Плевен ансамблите „Иван Вълев” и „Пирин” – Благоевград. Съвместната им двучасова програма „Кръстопът на приятелството“ бе посветена на 75-годишнината от рождението на българския хореограф Тодор Бекирски.
Публиката видя емблематични негови музикално-танцови картини, поставени през годините в двата професионални състава. Поради големия интерес в една вечер ансамблите изнесоха два последователни концерта. Почитателите на български фолклор в Плевен възнаградиха танцьорите, певците и свирачите с много и продължителни аплодисменти, възгласи „Браво!” и цветя.
Възторзи предизвикаха танците, песните и музиката, пресъздадени с много любов. На моменти Драматично-кукленият театър „Иван Радоев” едва побираше всички артисти на сцената. Представлението показаха достиженията на поколения творци.
В Плевен са съхранени две композиции от Тодор Бекирски като гост-постановчик  – „На север от Балкана”, по музика на Георги Андреев, и „Банатски празник”, по музика на академик Николай Кауфман, поясни за БТА директорът на Северняците Данаил Цолов. Артистите на ансамбъл „Пирин”, където Тодор Бекирски е бил хореограф, зарадваха плевенската публика с няколко негови танца. Сред впечатляващите са „Тъпани”, „Влаинки“,„Кръчма“ и други знакови за българското фолклорно наследство.
Концертът-спектакъл завърши с внушителен финал от „Тракийски триптих”, изпълнен от двата състава. Хоровете на Северняшкия ансамбъл и на ансамбъл „Пирин” представиха майсторството си с изпълнение и на акапелни песни.
След двата концерта на плевенска сцена, ценителите на фолклора си пожелаха да видят още подобни съвместни изяви. Те бяха убедени, че са присъствали на голям фолклорен празник, който ще помнят дълго и който би трябвало да бъде показан и в други градове. Предстои програмата „Кръстопът на приятелството да бъде представена в Благоеврград.