Председателят на хърватския парламент Гордан Яндрокович откри днес заседанието на Сабора с изявление по повод Международния ден за борба с насилието над жени, като посланието му е, че „толерантността към каквато и да е форма на насилие над жени може и трябва да бъде само нулева“, написа N1.
В началото на заседанието на парламента Яндрокович призова депутатите за минута мълчание в памет на жените, жертви на насилие в целия свят.
Той припомни, че Международният ден за борба с насилието над жени се отбелязва в знак на уважение към датата 25 ноември 1960 г., когато в Доминиканската република диктаторът Рафаел Трухильо е позволил да бъдат убити три жени – сестрите Мирабал, докато се връщали от посещение в затвора, в който са били съпрузите им. Тогава те се превърнали в символ на националната и женската съпротива срещу диктатурата, а през 1999 г. ООН официално обявява 25 ноември за Международен ден за борба срещу насилието над жени.
Яндрокович обърна внимание на това, че ООН посочва, че половината от всички убити жени са жертви на настоящия или бившия си партньор.
„Това е ужасен и опустошителен факт, който ясно говори за това, че става въпрос за глобален проблем. Показателно е за това, че ни предстои още много работа – и за информираността, и за превенцията“, каза Яндрокович.
Той  добави, че лично ще продължи да използва трибуната на парламента, за да обръща внимание на това дълбоко обезпокояващо явление, защото никоя форма на насилие не е приемлива.