Според ООН жени от началото на пандемията 45% от жените са споделили, че познават жертва на насилие, основано на пола. Тези данни цитират от Министерството на външните работи на сайта на ведомството по повод Международния ден за премахване на насилието срещу жени и момичета.
Седем от десет от анкетираните жени смятат, че словесният и физическият тормоз от интимен партньор са станали по-често явление. Шест от десет жени са на мнение, че сексуалният тормоз на обществени места е зачестил. Цели 85% от жените в световен мащаб са станали жертви или свидетели на тормоз в цифровото пространство, допълват от МВнР. "Тези данни будят дълбоко безпокойство и подчертават необходимостта от единно и решително противопоставяне срещу насилието над жените и момичетата", добавят от министерството.
"България, в духа на традициите на толерантност на българското общество и в изпълнение на своите международни ангажименти, остава изцяло посветена на борбата срещу всички форми на насилие над жените и момичетата", допълват от външно министерство и посочват, че уважението и гарантирането на правата на жените и момичетата, както и тяхното овластяване, ще продължат да бъдат приоритет на българската външна политика в областта на правата на човека. 
Тазгодишната кампания под наслов “ОБЕДИНЯВАЙТЕ СЕ! Активизъм за прекратяване на насилието срещу жени и момичета” цели да мобилизира обществеността срещу насилието над жените и момичетата, уточняват от МВнР.
Готовност за законодателна инициатива срещу домашното насилие изразиха от парламентарните групи на "БСП за България" и ГЕРБ-СДС по повод днешния ден. От Националното бюро за правна помощ (НБПП) отчетоха, че над 200 правни консултации на жени, пострадали от домашно насилие, са предоставили адвокати, вписани в Националния регистър за правна помощ в областите Стара Загора, Велико Търново и Варна през последните две години.