С настъпването на студеното време набезите на бракониери в горите в Монтанско зачестиха, съобщиха за БТА от полицията и горските лесничейства в региона.
Вчера в гора край село Долни Цибър в община Вълчедръм е установен мъж на 45 години от селото, който кара каруца с отрязани дънери от акация без контролна горска марка и превозен билет, удостоверяващи произхода им. На нарушителя е съставен акт, а каруцата и отсечените дърва са иззети. Предишния ден в село Студено буче в община Монтана полицейски патрул и горски служители са засекли автомобил, натоварен с отрязани трупи. При вида на униформените полицаи бракониерите изоставили колата и успели да избягат в близката гора. После се оказало, че поставените на автомобила с дървата регистрационни табели са фалшиви.
Само от началото на тази седмица на десетина места в различни домове в селища от региона са открити незаконно добити дърва, които стопаните съхраняват за отопление през зимата. Изводът на полицията и лесничеите е, че групи от бракониери, някои от които са добре оборудвани с техника за дърводобив, правят набези в гори, а след това продават "на черно" добитите дърва. С цел пресичане на незаконния добив и търговия с дърва са организирани акции на полицията и горските служители, има задържани, иззети дърва, конфискувани камиони и каруци за транспортиране на дървата, съставени актове на нарушители, но въпреки това бракониерската сеч не спира.