След заседание, което продължи до ранните часове на днешния ден, албанският парламент одобри проектозакона за пристанището в Дуръс, като по този начин даде път на трансформацията му в урбанистичен център с пристанище за яхти, съобщи Евронюз Албания.
Проектозаконът срещна съпротива от страна на опозицията, която смята това за корупционна афера на премиера Еди Рама. Рама не присъства на заседанието. 
Премиерът отговори вчера на обвиненията във връзка с проекта, като каза, че той (проектът за пристанището в Дуръс) ще донесе осем милиарда евро БВП за Албания. Рама заяви, че в този проект е гарантиран имунитетът на публичната собственост и че няма обезпечение на държавна собственост.
По думите на албанския премиер „това ще увеличи стойността на Дуръс, на хотелите в Дуръс. (…) За първи път в обществен договор на тази страна (Албания) е гарантиран имунитетът на публичната собственост.“
„Договорът предвижда, при неизпълнение на предвидените в него неща, инвеститорът да получи всичко, което е разработил към този момент, без заплащане от държавата. Няма обезпечение на държавно имущество. (…) Много се гордеем с този договор”, подчерта албанският премиер.
По време на вчерашното заседание имаше дебати и напрежение в парламента, където за няколко минути лидерът на опозиционната Демократическа партия на Албания Сали Бериша блокира парламентарната трибуна, пише Евронюз Албания.
Миналата седмица Бериша обяви следващия протест на опозицията и каза, че „Най-голямата публична собственост, която албанците днес имат, пристанището в Дуръс, се разграбва по най-невъобразим начин от клана Рама“.
Случаят с  инвестициите в пристанището в Дуръс е широко обсъждан в албанските медии и предизвика размяната на остри реплики между управляващите и опозиционните партии.
Споразумението за пристанището е на стойност 2,1 милиарда евро изцяло частни инвестиции и е подписано между албанското правителство и още три компании, сред които големи световни инвеститори, построили небостъргачи в Дубай, пише сайтът „Шчиптаря“. 
Проектът за пристанището включва 280 места за акостиране на яхти, 12 хиляди апартамента и два хотела с общо 850 стаи. Поради липса на инвестиция от албанска страна инвеститорите са освободени от такси, а правителството на Албания предвижда издаването на паспорти за чужденците, които закупят апартаменти на новото яхтено пристанище в Дуръс, за да стимулира продажбите.
В началото на ноември Демократическата партия на Албания заведе дело в Конституционния съд срещу споразумението за пристанище Дуръс, което определи като „афера, готвена в тайна“, пише АТА.