Птичият грип е унищожил повече от 50 милиона птици в Съединените щати тази година, което го прави най-смъртоносната епидемия в историята на страната, показват данни на Министерството на земеделието на САЩ (USDA), цитирани от Ройтерс.
Смъртта на пилета, пуйки и други птици представлява най-тежката подобна катастрофа в САЩ досега, надхвърляйки предишния рекорд, регистриран през 2015 г. Птиците умират след заразяване. Цели стада, които могат да надхвърлят милион птици във ферми за яйца, също се умъртвяват, за да се контролира разпространението на болестта, след като дадена птица даде положителен тест.
Загубите на птичи стада изстреляха цените на яйцата и пуешкото месо до рекордно високи нива, влошавайки икономическата болка за потребителите и оскъпи честванията на Деня на благодарността в САЩ.
Европа и Великобритания също страдат от най-тежката криза с птичия грип и някои британски супермаркети дори ограничиха покупките на яйца за клиентите, след като епидемията наруши доставките.
Избухването на епидемията в САЩ през февруари доведе до заразяването на стада домашни и ята диви птици в 46 щата, показват данните на USDA. Дивите птици като патиците предават вируса, известен като високопатогенна инфлуенца по птиците (HPAI), чрез изпражнения, пера или пряк контакт с домашните птици.
"Дивите птици продължават да разпространяват HPAI в цялата страна, докато мигрират, така че предотвратяването на контакт между домашни стада и диви птици е от решаващо значение за защитата на домашните птици в САЩ", каза Розмари Сифорд, главен ветеринарен директор на USDA.
Фермерите се опитват да държат болестта и дивите птици далеч от оборите си, като след 2015 г. засилиха мерките за сигурност и почистването на фермите. През 2015 г. около 30 процента от случаите са били проследени директно до произхода на диви птици в сравнение с 85 процента тази година, коментира USDA.
Правителствени служители изучават инфекциите във фермите за пуйки, по-специално, с надеждата да разработят нови препоръки за предотвратяване на инфекции. Фермите за пуйки представляват повече от 70 процента от търговските птицеферми, заразени в епидемията, допълни USDA.
Хората трябва да избягват контакт с болни и умрели птици, въпреки че епидемията не носи сериозен пряк риск за човека, предупредиха от Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ.