Петдесетгодишен юбилей отбеляза вчера новата сграда на галерията "Владимир Димитров-Майстора" в Кюстендил, съобщи за БТА директорът й Валентин Господинов.
В чест на 90-годишнината от рождението на Владимир Димитров – Майстора, авторски колектив в състав: арх. М. Минева, инж. А. Конфорти, инж. Г. Даскалов, инж. Желев и арх. Сл. Василев проектира първата за страната специално построена за целта галерия. Дотогава обичайна практика е да бъдат преустройвани за това сгради, строени с друго предназначение. Старата сграда на галерията в Кюстендил дотогава е била преустроената еврейска синагога.
Новата галерия в Кюстендил е била създадена и със специална функция – да представя основно творчеството на един художник, при това по специфичен начин. Интериорът е подчинен изцяло на идеята за създаване на подходяща среда за картините на Майстора. Стените на залите са изчистени и върху тях липсват прозорци или ниши. Пространствата са решени на нива, свързани от общото естествено горно осветление на тавана (система „Оберлихт“) и осигуряващи кръгова линия на движение. Именно горното осветление дава възможност на всяко следващо поколение посетители да вижда произведенията на Майстора на същата естествена светлина, на която той ги е създавал, рисувайки на полето. Отскоро галерията има и подновено изкуствено осветление, предназначено за мрачните къси зимни или дъждовни дни, припомниха от галерията.
В сряда - 30 ноември, в галерията в Кюстендил ще бъде открита изложба на художествената галерия "Борис Денев" във Велико Търново, каза още Господинов. Експозицията съдържа произведения на търновския художник и патрон на галерията. Изложбата гостува в Кюстендил след представяне на автори от Кюстендилската художествена школа във Велико Търново.