В Трявна днес отбелязват 183-годишнината на средното училище "П. Р. Славейков", по-известно в града като Славейковото училище. По повод празника в 17:00 часа в музея "Старото школо" ще бъде открита изложба с творби на възпитаници от класа по изобразително изкуство на Росица Скендерова, а кметът Силвия Кръстева ще посети изложбата и ще поздрави учители и ученици, съобщиха от пресцентъра на общината.
Изложбата, която е с творби на деца и младежи от пети до дванадесети клас, може да бъде посетена в музея "Старото школо" до 22 декември.
В поздравителното си слово към учителите, училищното настоятелство и учениците на столетното училище кметът на Трявна Силвия Кръстева посочи, че десетки са учителите и деятелите, които през тези близо два века са развивали и продължават да развиват просветното дело във възрожденския град. По думите ѝ многобройни са славейковите възпитаници, учили и просперирали в тревненската гимназия, които сетне са оставили забележима диря в историята и живота на страната.
Едно от първите светски училища в България е открито е като взаимно училище през есента на 1839 г. През 1849 г. тревненци канят като учител в Трявна Петко Славейков, който открива и класно училище в сградата. Въвежда изучаването на музика, рисуване, часове по физическо възпитание. През пролетта на 1850 г. в тревненското училище се провеждат първите годишни изпити. Промените, които Славейков прави тук, са толкова много и значими, че до днес старото училище е известно и под името Славейковото школо.
В училищната сграда има възстановка на стая от взаимно училище, в която всеки може да се върне в началото на 19-и век и да опита да пише върху пясък, да чете от взаимоучителните таблици, да се запознае с реда и строгите изисквания към учениците във възрожденското училище.
Изграждането на тревненското училище започва през 1836 г. с помощта на Никола Стоянов, търговец в Букурещ и Петър Сапунов, служител в руското консулство. През 1839г. то приема първите ученици и става извор на просвета и на родолюбие. Сградата на училището прави впечатление с националния си стил - тя е двуетажна, строена от камък и дърво.
Средното училище „Петко Рачев Славейков“ получава статут на иновативно училище с Решение № 523 на Министерски съвет от 22 юли 2021 г. и осъществява проект в рамките на три учебни години (2021 – 2024г.)