Ансамбъл „Кърджали“ при НЧ „Юмер Лютфи“ отбелязва с концерт тази вечер 30 години от създаването си, каза за БТА секретарят на читалището Мюзекки Ахмед.
„Важно е да отбележа, че нашият ансамбъл е една от първите групи за турски фолклор в страната след демократичните промени“, подчерта той.  И разказа как ансамбълът е създаден през 1992 г., година преди създаването на самото читалище.
„Тогава нямахме и условия за репетиции, и използвахме базата на НЧ „Обединение 1913“. Започнахме с 40 души и много концерти из страната. Интересът към ансамбъла бе голям. Година по-късно, през 1993г. създадохме и читалище „Юмер Лютфи“, като ядрото бяха участниците от ансамбъла“, каза Мюзекки Ахмед. Той допълни, че от създаването си досега ансамбъл „Кърджали“ има 65 международни участия. 
„Няма да забравя и първата голяма награда от фестивал – това беше първият национален фестивал на турския фолклор, проведен през 1994г. в община Стамболово, на който се класирахме на първо място“, обясни Мюзекки Ахмед. Сред отличията той открои и награда от международен фестивал в сегашна Северна Македония през 1996г., когато получава награда като най-добър ансамбъл от балканските участници. Не пропусна и две грамоти от Министерството на културата - през 2002г. и 2009г., за принос в развитието на местния фолклор.
Тридесет години след началото, в ансамбъл „Кърджали“ се вижда приемственост, като деца на едни от първите участници днес също са част от ансамбъла.
За юбилейния концерт тази вечер от 18:00 часа в Дома на културата са поканени гости от страната и чужбина, сред които консулът на Република Турция в Пловдив, депутати, областният управител на Кърджали, кметове на общини. А за всички желаещи да споделят празника, входът ще е свободен.